Beköszöntött a nyár, megkezdődik a nyaralási szezon, a családok nagy része útra kel a rég áhított nagy útra, nyaralásra. Hajlamosak vagyunk azonban a nagy készülődésben megfeledkezni arról, hogy amennyiben saját autónkkal indulunk útnak, mekkora nagy fontosságú kérdés, hogy mi az, amit feltétlenül ellenőrizni kell az autón nyaralást megelőzően. Ha már egy bizonyos összeget rászántunk az utazásra, semmiképp se takarékoskodjunk azon, hogy az autónk megfelelő és biztonságos állapotban legyünk, hisz ennek hiányában nem csak a nyaralás hiúsulhat meg, de még nagy baj is történhet.


Nagy jelentősége van például annak, hogy egy hosszabb út előtt a márkának megfelelő motorolajjal töltsük fel a járművet, sőt abból tartalékot is vigyünk magunkkal. Ugyan ilyen fontos a fékfolyadék és a hűtőfolyadék ellenőrzése és tartalékkészlet biztosítása. Elengedhetetlen a gumiabroncsok, a keréknyomás és a fék állapotának tüzetes ellenőrzése, ha ez meg van, akkor nézzük meg, hogy a klíma megfelelően működik-e és itt fontos elvégezni egy gombamentesítő kezelést is főként akkor, ha a berendezés több hónapja nem volt használva. Az akkumulátor ellenőrzéséről se feledkezzen meg, sőt, ha három éven belül nem volt cserélve, akkor azt érdemes beiktatni egy nagy út előtt mindenképp.

Amikor a szükséges pótalkatrészeket, az égőket, elakadásjelzőt ellenőrizzük, hasznos betenni a kocsiba egy bikakábelt, soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség. Aki meg tudja tenni, egy adag benzin is igen jól jöhet, mert ha váratlanul nagyobb utat kell a tervezettnél megtenni, akkor nem kifizetődő, hogyha a legközelebbi, netán legdrágább kúton kell kényszerűségből tankolni. A legmegnyugtatóbb megoldást akkor tudhatja mindenki magáénak, hogyha a fenti ellenőrzések és kellő előkészületek mellett köt egy olyan biztosítást, melyhez assistance szolgáltatást is hozzárendel, ezzel ugyanis rengeteg kellemetlenségtől megvédhetjük magunkat.