A kötelező biztosítás a gépjárművek esetében alapbiztosítás, mely fedezetet nyújt a gépjárművel okozott kárra, hiszen a kár okozóját mentesíti kártérítési kötelezettsége alól, abban az esetben, ha a kötelező váltás szabályai be lettek tartva és a szerződés ennek megfelelően készült el. A kötelező váltás szabályai magukban foglalják azt az új rendelkezést, mely szerint a bonus-malus besorolásához szükséges adatokat az új biztosító már a központi kártörténeti nyilvántartásból kérdezi le, az üzembentartó által tett nyilatkozat adatai alapján.


Aki már rendelkezik kötelező biztosítás szerződéssel, annak tudnia kell azt is, hogy a kötelező biztosítás váltás lehetősége is rendelkezésére áll. Ezt évente egyszer lehet megtenni, a felmondás szándékát pedig mindig írásban kell az adott biztosító tudomására hozni legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal. Aki kötelező biztosítás váltás gondolatával foglalkozik, weboldalunkon megtekintheti a tarifákat, 15 biztosító ajánlatát hasonlíthatja össze egy helyen, pár kattintással. Amennyiben kalkulátor használatával intézi a biztosító váltást, meglévő kötelező szerződését az előírt határidőn belül felmondjuk, és megkötjük új szerződését az választott társasággal. Mindez Önnek egy fillérjébe sem kerül és ebben az esetben garantált, hogy a kötelező biztosítás váltás határidő maradéktalanul betartásra kerül.

A kötelező biztosítás váltás első lépéseként lényeges, hogy a felmondó levél nem csak időben kerüljön a régi biztosítóhoz, de a szükséges adatok mind pontosan szerepeljenek benne. Így többek között szükséges feltüntetni az évforduló napját, a szerződő üzembentartó nevét és pontos címét, valamint a szerződés számát, a gépjármű rendszámát, a felmondás napját és lényeges, hogy a szerződő fél aláírása is szerepeljen a levélen. A kötelező biztosítás váltás idején amikor új szerződés megkötésére kerül sor – mivel bevezetésre került az egységes bonus-malus nyilvántartás – az üzembentartó a bonus besorolásba kerüléshez elég, ha egy nyilatkozatot tesz.

A kötelező biztosítás váltás határidő tekintetében általában azt kell szem előtt tartani, hogy a szerződés többnyire határozatlan idejű, ami azt jelenti, hogy ha nem mondjuk fel az előírt határidőn belül a szerződésünket, akkor az automatikusan újabb 1 évre meghosszabbítódik. A kötelező biztosítás felmondásának tartalmi és formai követelményeit minden esetben be kell tartani. A kötelező biztosítás váltás határidő előtt a felmondási határidőre nagyon kell figyelni, hiszen ez legkésőbb az évforduló előtti 30 nap. Mivel 2010. január 1-től eltörölték az egységes január 1-ji évfordulót, ezért mindenképpen időben érdemes megvizsgálni a biztosítási kötvényen szereplő szerződéskötési dátum pontos időpontját, mert ez az évforduló időpontja is egyben.