A cégautó adót negyedévente önadózással kell megállapítani az adott negyedév hónapjaira vonatkozóan külön-külön. Az adófizetési kötelezettségről bevallást kell benyújtani és megfizetni a NAV felé a negyedévet követő hónap 20. napjáig. A sokrétű és bonyolult cégautó adó szabályok miatt javasolt április 20-a előtt mindenki számára átgondolni, saját személyautója után számolt-e el költséget, illetve amennyiben igen, akkor a tételes költségelszámolást választotta-e, hiszen ez esetben cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezhet.


Ugyancsak érdemes átgondolni, hogy a cég nevében vettek-e bérbe autót a külföldi kiküldetésen lévő munkavállalók, hiszen bizonyos feltételek mellett ezen bérelt autók után is felmerülhet a cégautóadó kötelezettség.

Cégautóadó - A cégautóadó nem a magánszemélyek tulajdonában álló, magyar rendszámú, valamint a nem magánszemélyek tulajdonában álló olyan külföldi rendszámú személygépkocsik után keletkezhet, amelyek után a számvitelről szóló törvény alapján költséget, ráfordítást számolnak el. Mindemellett a magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsik után (függetlenül attól, hogy belföldi vagy külföldi rendszámmal rendelkeznek) is keletkezhet cégautóadó fizetési kötelezettség, amennyiben a gépkocsi után a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében tételes költségelszámolási módszerrel költséget, vagy értékcsökkenési leírást számolnak el.

Egy munkavállaló is cégautóadó fizetésre válhat kötelezetté a személygépkocsija üzleti célú használata során, amennyiben a munkáltatójától kapott költségtérítéssel szemben a jövedelme megállapítása során tételes költségelszámolást alkalmaz. Nem merül fel a cégautóadó fizetési kötelezettség, amennyiben a munkavállaló a megtett km-távolság, az üzemanyag fogyasztási norma és legfeljebb a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 9 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével számított igazolás nélkül elszámolható költséget érvényesíti.