Egy gépjármű forgalomba helyezése vagy átíratása esetén első számú feltétel a kötelező biztosítás megkötése. Amikor a hivatali ügyintézést végezzük, az érvényes szerződést be is kell mutatni. Minden esetben a legjobb megoldás cégünknek egy alkuszi megbízást adni, így biztos lehet benne, hogy kötelező biztosítási szerződése a kellő időben rendelkezésre fog állni és minden a biztosítási törvénynek, az abban előírtaknak megfelelően történik.


Gépjármű forgalomba helyezés költségei, árak és díjak itt!

A közúti közlekedésről szóló törvény külön jogszabályban szabályozza a forgalomban történő részvétel feltételeit. A törvény szerint a meghatározott járművel közúti forgalomban akkor lehet részt venni, ha azt forgalomba helyezték, vagy ideiglenes forgalomban tartása engedélyezett. A gépjármű forgalomba helyezése előtt igazolni kell a kötelező biztosítás meglétét és érvényességét, a tulajdonjog megszerzését,  egyes gépjárművekre vonatkozóan az adóhatóság által kiállított regisztrációs adóigazolást, használt gépjármű esetén pedig még a műszaki alkalmasság megállapítását, valamint az előzetes eredetiség vizsgálat elvégeztetését.

Természetesen minden esetben megfizetendők a forgalomba helyezés költségei. A forgalomba helyezés költségei természetesen nem azonosak új és használt gépjárművek tekintetében, valamint számít a származási hely is. Első forgalomba helyezés költségei új gépjárműre vonatkozóan:

Érvényesítő címke díja: 585, – Ft
Forgalmi engedély: 6.000, – Ft
Törzskönyv: 6.000, – Ft
Rendszámtábla: 6.000, – Ft
+ illeték

Használt gépjármű első forgalomba helyezés költségei az alábbiak:

A rendszámtábla ára 1 pár rendszámtábla esetén: 8.500,- Ft
A forgalmi engedély illetéke: 6.000,- Ft
A törzskönyv illetéke: 6.000,- Ft
Az érvényesítő címke díja: 585,- Ft

A külföldről behozott használt járművek esetében az alábbi díjakat kell megfizetni ahhoz, hogy a forgalomba helyezés megtörténhessen, a behozatali helytől függően:

1. Külföldről származó és belföldön forgalomba helyezendő használt járművek megszerzése jogszerűségének, a jármű adatainak ellenőrzésére irányuló hatósági eljárás díja: 10.900, – Ft
Érvényesítő címke díja: 585, – Ft
Ideiglenes forgalomban-tartási engedély: 3.500, – Ft
„E” rendszám esetén a rendszámtábla ára 1 pár: 13.000, – Ft

2. A származás-ellenőrzésre kötelezett harmadik országból belföldi üzemeltetés céljából behozott használt járműveknek, illetve EGT tagállamból behozott eredeti okmányokkal nem rendelkező használt járművek forgalomba helyezési költségei:
A törzskönyv illetéke: 6.000, – Ft
A forgalmi engedély illetéke: 6.000, – Ft
Az érvényesítő címke díja: 585, – Ft
A rendszámtábla ára 1 pár rendszámtábla esetén: 8.500, – Ft

3. Az EGT tagállamból behozott eredeti nem harmonizált és harmonizált okmányokkal rendelkező használt jármű forgalomba helyezési költségei:
A forgalmi engedély illetéke: 6.000, – Ft
A törzskönyv illeték: 6.000, – Ft
A rendszámtábla ára 1 pár rendszámtábla esetén: 8.500, – Ft
Az érvényesítő címke díja: 585,- Ft

A forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont jármű ismételt forgalomba helyezését lehet kérelmezni, melyet a kivonást kérő személy, valamint az új tulajdonos kezdeményezhet. Az ismételt forgalomba helyezés költségei amennyiben a forgalomból kivonás nem kérelem alapján történt, akkor:
A jármű ismételt forgalomba helyezésének díja: 10.900, – Ft
A forgalmi engedély illetéke: 6.000, – Ft
A törzskönyv illeték: 6.000, – Ft
Az érvényesítő címke díja: 585, – Ft

A fenti illetékeken, díjakon felül minden esetben kalkulálni kell még a kötelező biztosítás díjával, hiszen ez is elengedhetetlen a forgalomba helyezési engedély megszerzéséhez.