A cégautó adót negyedévente önadózással kell megállapítani az adott negyedév hónapjaira vonatkozóan külön-külön. Az adófizetési kötelezettségről bevallást kell benyújtani és megfizetni a NAV felé a negyedévet követő hónap 20. napjáig. A sokrétű és bonyolult cégautó adó szabályok miatt javasolt április 20-a előtt mindenki számára átgondolni, saját személyautója után számolt-e el költséget, illetve amennyiben igen, akkor a tételes költségelszámolást választotta-e, hiszen ez esetben cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezhet.


A Magyar Nemzeti Bank közölte, hogy a Lombard Lízing mintegy 14 ezer casco biztosítást tartalmazó gépjárműhitelnél magasabb kamaton számolt fel a fogyasztókra. A biztosítás díját jogsértő módon devizában számította fel, miközben ő forintban fizetett a biztosítónak. A Lombard Lízing Zrt.-nek közel 380 millió forintot kell visszafizetnie az ügyfeleknek, amit az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől 60 napon belül kell megtennie.

Egy gépjármű forgalomba helyezése vagy átíratása esetén első számú feltétel a kötelező biztosítás megkötése. Amikor a hivatali ügyintézést végezzük, az érvényes szerződést be is kell mutatni. Minden esetben a legjobb megoldás cégünknek egy alkuszi megbízást adni, így biztos lehet benne, hogy kötelező biztosítási szerződése a kellő időben rendelkezésre fog állni és minden a biztosítási törvénynek, az abban előírtaknak megfelelően történik.

Amennyiben Önnek fontos a kötelező biztosítás szerződés esetében a kedvező díjszabás, úgy válassza a gépjármű kötelező biztosítás honlapját, és az itt megtalálható kötelező biztosítás kalkulátor rendszerét. A rendszer a megadott adatok alapján néhány pillanat alatt megismerteti Önnel az összes biztosító valamennyi ajánlatát.

A gépjárműadó, régebbi ismertebb nevén a súlyadó minden üzembentartó számára kötelező fizetnivaló. Kivétel az adó megfizetése alól csak nagyon indokolt esetben lehetséges. Ilyen indokolt eset a mozgáskorlátozottak közlekedéséről szóló törvény, mely néhány esetben mentesítheti a tulajdonost vagy az üzembentartót az adó megfizetése alól. Azonban érdemes arra odafigyelni, hogy kik jogosultak erre, és mivel lehet igazolni a gépjárműadó mentességet?

Beköszöntött a nyár, megkezdődik a nyaralási szezon, a családok nagy része útra kel a rég áhított nagy útra, nyaralásra. Hajlamosak vagyunk azonban a nagy készülődésben megfeledkezni arról, hogy amennyiben saját autónkkal indulunk útnak, mekkora nagy fontosságú kérdés, hogy mi az, amit feltétlenül ellenőrizni kell az autón nyaralást megelőzően. Ha már egy bizonyos összeget rászántunk az utazásra, semmiképp se takarékoskodjunk azon, hogy az autónk megfelelő és biztonságos állapotban legyünk, hisz ennek hiányában nem csak a nyaralás hiúsulhat meg, de még nagy baj is történhet.

A kötelező biztosítás a gépjárművek esetében alapbiztosítás, mely fedezetet nyújt a gépjárművel okozott kárra, hiszen a kár okozóját mentesíti kártérítési kötelezettsége alól, abban az esetben, ha a kötelező váltás szabályai be lettek tartva és a szerződés ennek megfelelően készült el. A kötelező váltás szabályai magukban foglalják azt az új rendelkezést, mely szerint a bonus-malus besorolásához szükséges adatokat az új biztosító már a központi kártörténeti nyilvántartásból kérdezi le, az üzembentartó által tett nyilatkozat adatai alapján.